מה בין טוחן האשפה הביתי לבין קיימות?
בעוד יותר ויותר מתקנים לטיפול במי שופכין עושים שימוש במערכות טכנולוגיות שנועדו להפוך את הפסולת שלנו לביו-גז, טוחני אשפה יכולים לשחק תפקיד חשוב ביצירת אנרגיה מתחדשת. אפילו האקולוגים המחמירים ביותר מפספסים את העובדות; רק בשנת 2011 התפרסמו דו"חות שלמסקנות שלהם יש השלכות מרחיקות לכת הנוגעות לטיפול בפסולת שאנחנו מייצרים.
אם משלבים את הממצאים שפירסמה מחלקת איכות הסביבה של מסצ'וסטס עם הסוכנות לקיימות PE בארצות הברית, מצטיירת תמונת מצב ברורה: טוחן אשפה, זה שיושב לנו בכיור, גורס את פסולת המזון שלנו ומזרים אותה למערכת הביוב בטרם היא מועברת לטיפול העירייה, יכול לעזור ואף להאט את שינויי האקלים שאנחנו חווים בעשורים האחרוניםד. על מה אנחנו מדברים אתם שואלים בוודאי. ובכן, מתקנים לטיפול במי שופכין מאמצים את הטכנולוגיה המכונה "עיכול אנאירובי" Anaerobic Digestion =)), המסוגל להמיר פסולת מזון לביו-גז, שהוא למעשה מוצר ביולוגי עטיר מתאן, והוא יעיל מאוד לייצור אנרגיה.
על פי הדו"ח שפרסמה מחלקת איכות הסביבה של מסצ'וסטס למעשה האנרגיה שניתן להפיק ממי שופכין גדולה פי 10 מהאנרגיה הנדרשת לנקות אותם. אם נצליח להפוך חלק מהפסולת המוצקה לפסולת נוזלית, אשר ממנה ניתן להפיק אנרגיה (מתאן) נוכל גם להפחית את היקף הפסולת וגם ליהנות מאנרגיה נקיה ומתחדשת. ואחת הדרכים הנגישות והאפקטיביות ביותר להפוך פסולת מוצקה לנוזלית היא בעזרת טוחני האשפה הביתיים.
הדו"ח השני, של הסוכנות לקיימות PE שבארצות הברית, מחזק את הטענה של מחלקת איכות הסביבה של מסצ'וסטס. לטענתם, פחות ממחצית מבתי האב בארצות הברית משתמשים בטוחן אשפה. למעשה 54% מפסולת המזון בארצות הברית, שהם 34 מיליון טון בשנה, נשלחת למזבלות. שם בזמן שהיא מתפרקת היא משחררת לאטמוספירה מתאן, שהוא גז חממה מזיק ביותר. לכן, אם יגדל השימוש בטוחני אשפה אותה פסולת מזון תשלח למתקני טיפול במי שופכין, שחלק ניכר מהם כבר משתמשים בטכנולוגיית עיכול אנאירובי. התוצאה תהיה נהדרת לכדור הארץ. לא רק שנקטין משמעותית את כמות הפסולת במזבלות ואת פליטת גזי החממה, כי אם גם נרוויח כמויות אדירות של אנרגיה מתחדשת.
בקרוב בישראל???
נראה כי המסקנות של דו"חות אלו סותמים את הגולל על הדיון הציבורי הער שמתרחש בשנים האחרונות הנוגע למעמדו האקולוגי של טוחן האשפה. עד לא מכבר שלטה בישראל הגישה הגורסת שטוחני אשפה מזיקים לסביבה, מאחר והם לא מאפשרים לנו להפריד את הפסולת המזיקה מזו שאינה מזיקה. כמו גם שבישראל עדיין אין את התשתית להתמודד עם כאלו כמויות של פסולת מזון נוזלית (בניגוד לארצות הברית). כדי שנוכל להפיק אנרגיה מתחדשת מהפסולת של טוחן האשפה בישראל, הרשויות צריכות להערך לכך. רק אם הן ישנו את האופן שבו הן מטפלות במי שופכין ויניחו תשתית לטכנולוגיית עיכול אנאירובי, נוכל גם להקטין את כמות הפסולת במזבלות וגם ליהנות מכמות גדולה של אנרגיה נקיה ומתחדשת.