אוכל כמפתח לחיים בריאים
תמיד לאחר ארוחת חג מושחתת במיוחד עם המשפחה או אחרי חופשה מפנקת של בטלה אנחנו אומרים לעצמנו – "זהו! מהיום אנחנו עושים שינוי ועוברים לאורח חיים בריא!". מאותו רגע אנחנו מתחילים לפנטז על הקוביות בבטן או על המספר שאנחנו חולמים שיופיע בצג כשנעלה על המשקל (שאגב, מעלה 3 קילו לפחות).
מלבד תרגילי מחשבה ואופטימיות, שמירה על אורח חיים בריא צריכה לבוא לידי ביטוי גם בפעילות ספורטיבית, מנוחה מספקת, היגיינה וכמובן, אכילה נכונה ובריאה.
אוכל הוא המפתח לחיים בריאים. הכלל הוא להקפיד ולשים לב היטב מה אנו אוכלים ושותים. השלב הראשון בשינוי הרגלי האכילה הוא בניית תפריט המורכב מרכיבים בריאים ואיכותיים אשר יספקו לגופנו את כל אבות המזון, המינרלים והוויטמינים שהוא צריך. תפריט אכילה אמור להיות אישי ולקחת בחשבון את גילכם, משקלכם והיעד אליו אתם רוצים להגיע תוך התייחסות לגורמים משפיעים נוספים כגון פעילות גופנית ואורח החיים שלכם. חלק בלתי נפרד מתפריט האכילה הוא זמני וכמות הארוחות. אלו מכם שחושבים כי שינוי הרגלי האכילה הוא שינוי פעוט ולא משמעותי לא יכולים להיות יותר טועים – מדובר בשינוי גדול ומשמעותי מאד. תחשבו על כך שאתם צריכים לזנוח את ההרגלים הישנים שלכם, לזנוח מזונות ומאכלים שמלווים אתכם שנים. לא פשוט.
מהו אוכל בריא?
הקונוטציה הראשונית שעולה בנו כאשר אנו שומעים על אוכל בריא היא שלילית. רובנו חיים במחשבה שאילו היה נגזר עלינו לאכול אוכל בריא המשמעות הייתה שהיינו צריכים לאכול מעתה ועד עולם חסות, סלטים ושאר מזונות חסרי טעם או צורה. מיותר לציין, כמובן, שמחשבה זו מוטעית ולא נכונה בעליל, וכי ישנם אלפי מאכלים ומנות בריאות מלאות טעם ומזינות. לאחרונה ישנו טרנד להתעסק בעולם המתכונים הבריאים וישנם הרבה מקומות בהם ניתן לפגוש מתכוני בריאות, מתכונים טבעוניים ומתכוני סלטים.
ככלל אצבע ראשוני אפשר לקבוע כי אוכל בריא הינו אוכל שניתן להבין מהם הרכיבים שלו – דוגמת סלט או מרק. לעומת זאת אוכל מעובד, שלא ניתן להבין את מרכיביו, לא בריא. פרמטר נוסף הקובע את איכות האוכל שלנו הוא האופן בו נכין אותו, האופן בו נתבל אותו והרכיבים בהם נשתמש. גם אם נאכל את הסלט הבריא ביותר – שימוש בשמן לא נכון, עודף מלח וצבעי מאכל יהפכו אותו להרבה פחות בריא ממה שהוא יכול היה להיות.
הטעויות הנפוצות שמחליפים לתפריט בריא:
א. אל תתחילו מהר מדי בשינוי התזונתי – אל תמהרו לקפוץ ישר למים ולשנות את חייכם ב-180 מעלות. אם וכאשר תחליטו לשנות את התפריט היומי שלכם רצוי שהשינוי יהיה הדרגתי על מנת שתוכלו להתרגל אליו בקלות. שינוי קיצוני ומהיר בדרך כלל מוביל לחוסר התמדה לאורך זמן – ואת זה אנו רוצים למנוע.
ב. רובנו מתרגשים ומתלהבים מהצלחה של אנשים אחרים, חבר קרוב או עמית לעבודה, ומתחילים לחקות אותו בכדי להגיע לאותן תוצאות אליהן הוא הגיע. עליכם לזכור כי כל אדם הוא שונה מרעהו ותפריט המתאים לאדם אחד לא יתאים בהכרח לאדם שני. ישנם לא מעט פרמטרים אותם יש לקחת בחשבון בעת הרכבת התפריט וביניהם – גיל, משקל, אלרגיות, פעילות גופנית, היסטוריה רפואית וכמובן המטרה אותה אתם רוצים להשיג בשינוי (מירידה במשקל ועד לאכילה בריאה כתחביב). כל שעליכם לעשות הוא ללכת לדיאטנית, נטורופת או איש מקצוע ולקבל תפריט המותאם עבורכם.
אבל הדבר החשוב ביותר הוא ההפנמה שאתם עומדים בפתחו של תהליך ארוך על כל המשתמע מכך. התאזרו בסבלנות ודבקו במטרה, התוצאות לא יגיעו במידי אך הן יגיעו אם לא תתייאשו. שיהיה בהצלחה!
המאמר נכתב בשיתוף עם בישולים – שמביאים לכם מתכוני סלטים, מאכלים בריאים וכל מה שבריא לאכול