אל תתבלבלו בין דשנים לבין ביו-סטימולנטים
אם חשבתם שענף החקלאות אינו חלק ממהפכת המידע אז חשוב שתקראו את הכתבה הבאה. היא תוכיח לכם לא רק שענף החקלאות חי ובועט, הוא מתקדם יד ביד עם ההתפתחויות הטכנולוגיות החדשות, כבר יש לנו "חקלאות חכמה", והוא גם ממשיך להיחקר על ידי מדענים מובילים במעבדות הכי נחשבות בעולם.
בעשורים האחרונים מדענים רבים המתמחים בענף החקלאות חקרו לעומק תזונת צמחים. נושא זה של תזונת צמחים נמצא מתחת לעדשת המיקרוסקופ כבר שנים רבות ומחקרים אלו הולידו הרבה ידע, כלים, ציוד וכן חומרים מזינים חדשים. ואם עד לא מכבר יכולנו לדבר בעיקר על דשנים וקומפוסט כחלק ממשפחת החומרים המסוגלים להזין צמחים ולסייע להתפתחותם הרי שהיום בתעשייה מדברים בעיקר על ביו-סטימולנטים.
אז מה הם ביו-סטימולנטים? איך הם הפכו לכוכבים העולים בחקלאות בת ימינו? ומה דומה ושונה בין ביו-סטימולנטים לבין דשנים? מיד נגלה לכם.
מהם ביו-סטימולנטים?
התרגום החופשי של המונח ביו-סטימולנטים הוא מזרזי גדילה. כדי להסביר מה הם ביו-סטימולנטים אין די בכך שנציג לכם מה הם הרכיבים מהם הם עשויים. כדי להבין לעומק מה הם מאיצי הגדילה צריך להבין כיצד הם משפיעים על היבולים ועל הקרקע.
ב-2015 פטריק דה-ג'ורדין ניסה להגדיר ביו-סטימולנטים: "זה הוא כל חומר או מיקרואורגניזמים שיישומם נועד להעצים את תזונת הצמחים".
ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) גם הגדיר אותם יפה: "ביו-סטימולנטים אלו הם מיקרו אורגניזמים או חומרים שמיושמים בצמחים, בריזוספירה (מערכת אקולוגית של שורשים) או בזרעים, שמעודדים תהליכים טבעיים על מנת להעצים את ספיגת החומרים המזינים, לייעל תהליכים ולשפר את חוסנם ואיכותם של יבולים."
על הדימיון בין דשנים לביו-סטימולנטים
ביו-סטימולנטים מסייעים, אפוא, להטמיע את החומרים המזינים בצמחים על ידי גירוי השורשים. הם מעניקים גישה טובה יותר לחומרים המזינים שבקרקע ובדומה לכך פועל גם הזרחן בדשנים, המטפח את שורשי הצמחים.
ביו-סטימולנטים מחזקים את עמידות הצמחים בתנאי מזג אוויר קשים או קיצוניים. וכך גם דשנים. הזרחן בדשנים תורם לעמידות הצמח בתנאי עקה, הגופרית שבדשן משפרת את עמידות הצמח בפני קור ונתרן מסייע לצמחים להתמודד עם מלחים אלקליים וחומצות אורגניות.
עד כאן הדומה ביניהם, כי בפועל יש הבדלים רבים בין דשנים לביו-סטימולנטים.
ההבדל בין דשנים לבין ביו-סטימולנטים
יש המכנים ביו-סטימולנטים ה"רופאים" הן של הצמחים והן של הקרקע. הם מורכבים מתרכובות שנועדו להאיץ את התהליכים המתרחשים בצמחים באופן טבעי. ביכולתם להגדיל את היקף הגידולים, את איכותם, את עמידותם ואפילו להאריך את משך הזמן שצמח יישאר על המדף. יתרה מכך, שימוש בביו-סטימולנטים יכול לצמצם את השימוש בדשנים.
מאיצי גדילה מונעים בריחה או חלחול של חומרים מזינים מהשדה והם יכולים לשפר תכונות מסוימות מאוד בגידולים נתונים. כך למשל: הם יכולים לשפר את צבעו של הצמח, את רמות הסוכרים שבו ואת איכות הזרעים. כמו כן, ביו-סטימולנטים מגנים ומשפרים את בריאותה של הקרקע על ידי עידוד התפתחות של מיקרואורגניזמים מועילים המצויים בקרקע.
ניתן להתאים סוגי ביו-סטימולנטים שונים לצרכים הייחודיים של כל חקלאי וצמח; אפשר לספק פתרון ממוקד לצמח שסובל מבעיה בשורשים או לצמח שפרותיו אינם גדולים דיים. בנוסף, מאיצי גדילה עוזרים לחקלאי להילחם במחלות צמחים דרך עידוד התפתחות של פטריות הידועות כעמידות למחלות.
נראה שהמהפכה החקלאית כבר כאן, ופניה לכיוונים אקולוגיים, חכמים וממתקדמים יותר.